Moja torta
Autor: Róbert H
Názov: Narodeninová torta s mascarpone krémom
Potrebujeme:
jahodový džem (najlepšie domáci)
1 kg čerstvého ovocia (500g jahôd, 250g malín a 250g čučoriedok)
Na spodný korpus s 26 cm priemerom potrebujeme:
6 vajec, 150 g kryštálového cukru, 1,5 ČL vanilkového cukru
160 g hladkej múky, 1,5 ČL prášku do pečiva, 1,5 PL vriacej vody
1,5 PL kokosového oleja, štipku soli, maslo alebo palmarín na vymastenie formy
Na spodný korpus s 21 cm priemerom potrebuje:
4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 1 ČL vanilkového cukru
110 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1 PL vriacej vody
1 PL kokosového oleja, štipku soli, maslo alebo palmarín na vymastenie formy
Na krém potrebujeme:
4 balenia mascarpone (4x250g), 1 jemný tvaroh (250g nízkotučný)
1 smotanu na šľahanie (180ml), 5 PL práškového cukor (+- podľa chuti)
Postup
Začneme korpusom. Oddelíme si bielka do veľkej misy a žĺtka do hrnčeka. K žĺtkam pridáme vodu, olej a soľ a zmiešame. Bielka vyšľaháme s cukrom. Keď sú už skoro vyšľahané, pridáme žĺtkovú zmes a šľaháme ďalej kým sa všetko pekne nespojí
Múku premiešame s práškom do pečiva a pomaly ju ručne jedným smerom zamiešavame do vyšľahaného cesta
Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. Celé vnútro formy ešte vymastíme maslom (alebo palmarínom)
Hotové cesto na korpus vylejeme do tortovej formy a pečieme na 150 stupňov 30 minút
Kým sa prvý korpus pečie, spravíme si krém. Jednoducho všetky ingrediencie dáme spolu do veľkej misy a vyšľaháme na biely tortový krém. Ten odložíme do chladničky
Teraz pripravíme rovnakým postupom druhý korpus a pripravíme ho do druhej tortovej formy
Hotový prvý korpus vyberieme z rúry a dáme tam druhý korpus
Korpus necháme chvíľu vychladnúť, potom nožom orežeme kraje, aby sa korpus uvoľnil od formy. Okraje formy dáme preč a korpus premiestnime chladiť na chladiacu mriežku
To isté zopakujeme aj s druhým korpusom. Keď oba úplne vychladnú rozdelíme ich na polovicu, takže budeme mať 4 ks korpusu. Ja ich neprerezávam nožom, ale používam na rozpolenie niť. Áno obyčajnú tenkú nitku. Funguje to tak, že si najprv nožom narežem obvod korpusu v polovici. Potom do tej drážky vložím niť, spravím pri sebe uzlík a zaťahujem ho. Tým sa nitka prerezáva vnútrom korpusu a rozreže ho na pekné rovnomerné polovice
Pred skladaním torty sa ešte raz ubezpečím, že sú všetky korpusy úplne vychladené. Začnem tým, že na servírovací stojan dám lyžičku krému (aby sa spodný korpus "prilepil" k dnu a nešmýkal sa mi pri ozdobovaní)
Na spodok položím spodný väčší korpus. Potriem ho bohato jahodovým džemom a nanesiem vrstu mascarpone krému. Na ten poukladám čerstvé ovocie - jahody, maliny a čučoriedky. Na to nasleduje vrchný väčší korpus a znovu džem, krém a ovocie
Tento postup opakujeme až kým nepoložíme vrchný menší korpus. V krémom hospodárime tak, aby nám ostalo ešte dostatok na obtiahnutie celej torty dookola
Takúto celú bielu tortu dáme do chladničky a tam bude čakať až do narodeninovej oslavy. Tesne pred oslavou ju môžeme podľa vlastnej fantázie dozdobiť čerstvým ovocím, sviečkami, alebo len nápisom VŠETKO NAJLEPŠIE
Počet bodov: 15